dilluns, 5 de gener del 2009


Crítiques ciutadanes a les obres de recuperació de la piràmide

Decepció a Ciutadella pel treball de rehabilitació de l’obelisc del Born



Destrossa. Els comentaris sobre la desa­fortunada actuació són força comentats entre els ciutadans, que han vist com aquesta emblema de la ciutat ha perdut gran part de la


isaac pons de rosa

Ciutadella
Les obres de rehabilitació de l’obelisc de la plaça des Born han resultat una decepció per a la majoria de ciutadellencs, que han vist com el monument més emblemàtic i amb més història de la ciutat ha perdut tota la seva essència, ja que no és el que era. Aquesta és l’opinió més habitual que es pot escoltar en les valoracions que es fan sobre l’actuació a nivell de carrer.

Igual pensen des de la Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella que, consultada sobre aquesta qüestió, titlla de “destrossa” el que s’ha fet amb la piràmide des Born. Així ho afirma el president de l’entitat, Alberto Coll, qui mostra el seu total desacord amb el procediment seguit en la restauració del monument. El passat divendres es va reunir la junta directiva de l’associació, una sessió en la que els seus membres van manifestar la seva desaprovació.

Segons Coll, no s’han seguit les pautes sobre restauració d’edificis i monuments històrics que marca la Carta de Venècia de 1964, un document que recull els procediments per tal de no afectar negativament el patrimoni. Per a rehabilitar un element com aquest, “s’han d’utilitzar els materials de construcció inicials i mantenir les seves característiques”, afirma. “Havia de ser una intervenció mínima, sense fer més que l’estrictament necessari, amb materials, sistemes i tècniques adequades”, puntualitza el president de la Martí i Bella. “S’havien de substituir algunes pedres, i el que han fet ha estat posar morter de calç”, un material no original de l’obelisc. Segons Coll, una rehabilitació “no s’ha de fer per estètica, sinó per garantir la continuïtat documental del monument”.

En relació a la nova estètica que presenta la piràmide, “sembla de plàstic, té dues cares amb la pedra original, i dues de morter, on s’ha vist?”, es demana.
Les excuses donades des de l’Ajuntament, referides al fet que l’obelisc no està catalogat com a Bé d’Interès Cultural, la “Martí i Bella” considera que no és vàlida, ja que el monument es troba dins del perímetre considerat com a patrimoni històric.
Però un dels fets més preocupants, segons Coll, és que la Comissió de Patrimoni del Consell Insular hagi donat el vist-i-plau a aquesta intervenció. “Això ens indigna”, critica.

Entre la llista de despropòsits en aquesta intervenció, hi destaquen que no s’hagi substituït “ni una sola pedra” de les que estaven malmeses i erosionades, i que s’hagin retirat les escultures i els escuts originals i s’hagin canviat per “rèpliques de pasta”, afirma Coll, indignat.

Un altre dels aspectes que preocupa és la inversió feta, ja que s’hi han destinat uns 50.000 euros per a una actuació decebedora. Properament, la Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella detallarà el que ha suposat la rehabilitació, destacant els errors comesos.

FUENTE: Diario Menorca, versión digital, 5/01/2009